Spotkanie ze smakami tradycji
Święto Pieczonego Ziemniaka – bardzo popularne jeszcze kilkanaście lat temu – powoli zaczęło odchodzić w zapomnienie, a ostatnie dwa lata były czasem szczególnie niesprzyjającym do tego, aby móc się spotkać w sympatycznym towarzystwie, przy ulubionym warzywie Polaków, które pieczone było na „stary” sposób, czyli w ognisku, co ma zupełnie inny „wymiar” – nie tylko smakowy, ale również kulturowy, w porównaniu z dziś najczęstszym pieczeniem-grillowaniem.
Wielu z nas z rozrzewnieniem wspomina te czasy, gdy zamiast grilla, paliło się ogniska, na wyznaczonych do tego miejscach, w pięknych okolicznościach natury, spotykając się z ludźmi i miło spędzając wczesnojesienny czas.
Organizatorzy Święta Pieczonego Ziemniaka w dworze Zachertów w Nakielnicy uznali, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby nadal kultywować tę tradycję, która ma szczególną moc – łączy ludzi, którzy na łonie natury chcą uświadczyć prawdziwego relaksu, nie tego w wersji „na tablet i komórkę”.
Już 5 września, czyli w tę niedzielę, będą mieli ku temu okazję. Nakielnickie spotkanie w plenerze rozpocznie się o godzinie 16:00.
Koncert „Na pożegnanie lata”
Niedzielna impreza zapowiada się bardzo interesująco. Będzie to na pewno święto dobrego smaku – nie tylko tego „tytułowego”, ale organizatorzy zapewnią także zupełnie inne smaki – np. muzyczne.
Spotkanie przy dworze Zachertów uświetni koncert „Na pożegnanie lata”, w którym wystąpi Agnieszka Nasterowicz, w towarzystwie muzyków: Huberta Krześlaka i Kamila Szewczyka, którzy wspólnie wykonają przeboje muzyki rozrywkowej.
Celem święta jest integracja lokalnej społeczności, kultywowanie tradycji i zwyczajów ludowych regionu, które współtworzą dobro szczególne, jakim jest tożsamość narodowa i patriotyzm lokalny.
Organizatorami niedzielnego wydarzenia są: Partnerstwo na Rzecz Aleksandrowa Łódzkiego i aleksandrowskie Stowarzyszenie „Raj”.